Дейностите започнаха с очертаване и маркиране на трасето, където ще минава екопътеката. Идеята е тя да стига до брега на река Искър, така че туристите да могат да се радват на цялата красота на мястото. На хълма, непосредствено над пещерите с рисунки, ще бъде изграден кът за отдих.

„Туристите, идвайки тук, ще видят една интересна панорама в район, който е много подходящ за най-активните месеци за туризъм – през пролетта, есента, дори и зимата. Идеята е пътеката да стигне до масива над скалите. На този етап не предвиждаме да се отиде много близо до скалните рисунки, с цел да бъдат запазени“, каза представителят на клуб „Еделвайс“ - гр. София Христо Христов.

Сред доброволците бе и Цветан Цеков от Спелеологическия клуб в Мездра, който през осемдесетте години е направил картина на всички скални рисунки и графити.

През ноември ще бъде организирана още една акция за разчистване и облагородяване на мястото. Предстои по пътеката да бъдат поставени и насочващи табели и информационни табла, които ще разказват за историята на селото, бита и поминъка на местните хора.

Почистването в района на скалните рисунки е част от дейностите по проект „Село Царевец – обичам природата – и аз участвам“, който беше спечелен благодарение на Кметство Царевец и ПП „Врачански Балкан“ в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2023 г.”