Двойно се вдига санкцията за фермери, които нямат съоръжения против ерозия и опазване на земята. Сега размерът на тази санкция е от 250 до 2000 лв., а се предлага да стане от 500 до 5000 лв.

Новият закон предвижда такса за промяна на предназначението на земеделска земя, която ще се определя с тарифа нa Министерския съвет. Таксата се заплаща от този, който е поискал промяната на предназначението, или от инвеститор на обекта ако е за държавна или общинска нужда.

Ако има строителство на земята, таксата е двоен размер спрямо стандартния. Ще се налага глоба за липсата на такова разрешение, която не може да бъде по-малко от 10% от двойния размер на таксата.

Тя няма да се плаща от земеделци за земите им, за които има влязъл в сила подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на национален или на общински обект, който става публична държавна или общинска собственост. Изключението важи и за земи, извадени от строителните граници на населените места.

Няма да се плаща и за строителство, свързано с технологии за подобряване на земеделските земи, както и ако ще се извършват определени инвестиционни проекти или такива за публична държавна или общинска собственост.

Текстовете предвиждат още картата на възстановената собственост и кадастралната карта да могат да бъдат изменени за създаване на уедрени поземлени имоти със заповед на министъра на земеделието. Тя ще се издава въз основа на писмено споразумение с нотариално заверени подписи на собствениците на земи и одобрен план за уедряване. Когато са включени държавни или общински ниви, споразумението се подписва от министъра на земеделието или съответно от кмета на общината.

Общинската служба по земеделие въз основа на одобрения план за уедряване, издава решение, придружено със скица, което има силата на нотариален акт.

С промени в наредбата за поддържане на картата на възстановената собственост се предвижда децентрализация на възлагането на договорите за техническите дейности за поддържане.

Източник: dir.bg