Още като дете бащата на Панкратий, който живеел в Антиохия, чул за чудесата на Спасителя и отишъл в Ерусалим с неколцина другари и малкият си син Панкратий, за да види Спасителя. След известно време родителите на Панкратий напуснали този свят той се отказал от имота, който му се падал по наследство и заминал за Понтийските планини.

Тук се поселил в една пещера и пребивавал в уединение, пост и молитви, като се отдал на самопознание и общувал само с Бога. А когато свети апостол Петър, след като напуснал Иерусалим, минавал по тези земи с проповед за Христа, срещнал Панкратий в Понт и като го познал, го взел със себе си в Антиохия, а после отишъл с него в Киликия, където се срещнал със свети апостол Павел. Тук двамата апостоли - Петър и Павел, по взаимно съгласие поставили епископи: Крискентий - в Галатия, Маркиан - в Сиракуза, а Панкратий - в сицилианския град Тавромения.

Там светият отец проповядвал до края на дните си. Известен бил с мъдрите си слова и с чудесата, които направил. Изтекли много години, но там останали и много езичници. Те се уговорили със своя началник Артагаст и като избрали подходящо време, тайно нападнали Божия служител и го убили с камъни. Така свети Панкратий, очевидец на Христа и поставен за епископ от апостолите, завършил живота си мъченически.