Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господ. Злата имала още три сестри. От малка си проличала нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донасла големи изпитания и се наложило да понесе изпитания на велика мъченица. На някои от иконите св. Злата Мъгленска е изографисана в народна носия.

Според житието на светицата, млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него, но тя не скланила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а след това я обесили и насекли тялото ѝ на късове.

Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Заради отказа си да смени вярата си и да приеме исляма, девойката Злата по-късно била наречена Мъгленска и канонизирана за светица и великомъченица.

Според народната традиция на днешния ден се лъскат златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов, св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина.

На този ден Църквата празнува и деня на Свети Лука, написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос. Свети Лука бил известен също и като великолепен лечител и талантлив художник. Родил се в сирийския град Антиохия, където решил да отдаде живота си в служба на Господ след срещата си със св. Павел. Преди това Лука се занимавал с лечителство и славата му на лекар се носела надалеч. Около 50 г. обаче, той изоставил тази дейност и заедно със св. Павел тръгнал да прославя Христос.

Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това той е всеобщо признат за първия християнски иконописец. Свети Лука пръв нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща в ръцете си Христос. Смятан е за покровител на всички художници, ето защо 18 октомври се чества и като техен празник.