В големия град Теодот търгувал със зърно и в същото време имал пекарна. Добрият християнин от любов и състрадание подпомагал изхранването на бедните. Теодот често посещавал също затворените по време на гоненията християни и ги хранел.

През 304 г. по време на гонението, разпоредено от император Диоклетиан, в Анкира били заловени няколко млади християнки, които били измъчвани, за да се отрекат от вярата си, и накрая били удавени в езерото край града. А за назидание на населението имало заповед да не се прибират и погребват по християнски телата на мъченици. През нощта обаче Теодот извадил телата на мъчениците от езерото и ги погребал.

Това станало известно на властите и управителят на града разпоредил веднага да заловят и да разпитат Теодот. Той признал постъпката си и заклеймил гонението срещу мирните и добри граждани, които вярвали в Христос. Управителят, разгневен от думите на Теодот, заповядал да го измъчват и накрая да го обезглавят. Така само няколко дни след девойките и Теодот пострадал мъченически за вярата си в Иисус Христос.

На този ден християнството отбелязва и деня на Св. мчца Валерия. Валерия е женска форма на мъжкото име Валери. Валерия има латински произход, произлиза от valerius, родово име от valeo, което означава "силен съм", "здрав".

Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, когато все още се извършвали жертвоприношения. Светицата заедно с приятелките ѝ Мария и Кириакия решават да се отрекат от фалшивите идоли и да се опълчат срещу езическите ритуали.

Младите жени бягат от града и се отдават на строг пост и молитва към Бог,

който да утвърди принципите на християнството. За отказа им да се кланят на идолите обаче разбрал управителят на града, който искал да ги принуди да се отрекат от Христос. Но Валерия, Мария и Кириакия отказали да се подчинят и били екзекутирани.