Особено обикнало да чете божествените книги. Когато навършило 14 години, родителите му го завели в Йерусалим. Там св. патриарх Софроний го приел в църковния клир. Андрей водил най-строг живот. Всички го обикнали за неговата кроткост и добродетели. През негово време арамите превзели Йерусалим. Но и след това печално събитие Андрей останал да живее в светия град.

В 680 г. бил свикан в Цариград Шестия вселенски събор против монотелитската (единоволие) ерес. Лъжеучението било осъдено от събора. В числото на най-ревностните защитници на евангелската истина бил и св. Андрей. Той се грижел за бедните, странниците и болните и на всички служел с усърдие и любов. След известно време бил назначен за архиепископ на остров Крит. Той мъдро управлявал паството си, като го поучавал чрез назидателно слово и добър пример.

По това време остров Крит бил нападнат от сарацини. Андрей непрестанно се молил Богу да запази верните си чеда. Сарацините се оттеглили. Благодарните християни отдали това на усърдните молитви на своя архиепископ Андрей.

Веднъж Андрей бил повикан в Цариград по църковни дела. На връщане той предузнал близката си смърт и казал на своите спътници, че няма вече да види Крит. Действително, като стигнал до остров Митилин, Андрей заболял и тихо предал Богу дух около 720 г.

Днес отдаваме почит и към майката на Свети Симеон Стълпник - Света Марта. Благодарение на нея Симеон започва да обича Бога от ранно детство.

Света Марта е родена в Антиохия. От малка искала да стане монахиня, защото изпитвала непреодолима нужда да служи на Всевишния. Но нейните родители я накарали да се омъжи. Не могла да се противопостави на волята на родителите си, Света Марта стана съпруга на Йоан. Родил им се син, когото кръстили Симеон и малко след това Господ прибрал душата на Йоан.

Света Марта останала млада вдовица и започнала да се грижи сама за момчето. Вдовицата отказала да се задоми втори път и през цялото време била безценен образец за висок християнски морал. Света Марта водела малкия Свети Симеон в храма. Участвали в богослуженията и слушали проповедите. Тя била изключително милостива жена. Тя помагала на бедните. Грижела се за болните, страдащите и бездомните и постоянно се молела на Свети Йоан Предтеча и Кръстител.

Една нощ Света Марта сънувала Свети Йоан. Той й дал наставления как да се грижи за бедните. Трябвало сама да шие дрехите за Светото кръщение на онези, които нямали средства да си поръчат при шивач.

Светицата организирала погребението на онези покойници, които нямали свои близки. През това време синът ѝ Симеон вече сам поел по пътя на християнството и духовността. На прощаване тя му заръчала да не се доверява на никой друг, освен на Божията милост. Слушайки майчините заръки, Свети Симеон нито за миг не се отклонил от праведния път. Той станал велик проницател и лечител.

Така праведно и безропотно преминали земните дни на Света Марта. Господ изпратил ангели, които а предупредили да се подготви за връщането в Рая. Когато душата й започнала да се отделя от тленното тяло, Света Марта видяла Пресвета Богородица. Това станало на 4 юли 551 г. Вярващите започнали да се стичат към гроба ѝ, където всеки ден се случвали чудеса.

Паметта на Света Марта почитаме още един път на 1 септември, заедно с паметта на нейния син Свети Симеон Стълпник.