Информацията, с която се мотивира позицията на България, гласи: "Това се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски... Комисията за финансов надзор работи като "медийно ченге", като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната." В доклада организацията стига до извода, че свободата на медиите по света е в "дълбок и тревожен упадък" заради натиска на властите и компаниите.

В момент, в който голяма част от медиите използват модела на сензационното отразяване и без замисляне показват идентичността на жертвите на човешки или масови трагедии, е особено нужно да се обърне внимание на качеството на информацията, заради която съществува журналистиката.

Свободата и независимостта на медиите са важни, защото цензурата, преследването на журналисти и натиска върху медиите от страна на правителствата или индустриите пречат и ограничават свободното формиране на обществено мнение. Също толкова важна обаче е и професионалната етика.

Хората имат право да бъдат коректно и пълноценно информирани, но това не трябва да включва нарушаване на етичните стандарти. Недопустимо е да се използват лични трагедии с цел медиите да повишават своя рейтинг на гърба на зрелището и с цената на разрушаването на човешкото достойнство.

Екипът на MediaNews е убеден, че "видимите проблеми” у нас могат да бъдат решени, ако всеки спазва основният ни закон - Конституцията на Република България. В чл. 40. ал. 1 се казва: "Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура. В ал. 2 е записано: "Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността".

Пак по Конституция, всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

Дали обаче, всички медии са коректни и обективни при отразяване на събитията? Това е основният въпрос, който трябва да си поставим всички днес, в Деня на свободата на печата, и ако някой няма сестра, да не се говори и пише за нея.