Въпреки делничния ден и дъждовното време, повече от 100 игнатенчани се събраха на 12 май в махала „Преслоп”, за да почетат паметта на Св. Герман, патриарх Цариградски. Традицията за поклонението на оброка на светията, живял в края на VII и началото на VIII век, който е известен като църковен песнописец и защитник на Христовата вяра, датира от незапомнени времена.

Преди повече от четвърт век, през 1989 г., оброкът е възстановен от ревностния християнин Иванчо Минов (вече покойник), който поставя на могилата под многогодишна липа оброчен кръст, а преди три години нов кръст, изработен от врачански камък, дарява мездренската фирма "Хемус-М".

Едно от поверията, които битуват сред местните хора за почитта към Св. Герман, е наричането: "Върти, върти, Въртоломее, удри, удри, Германе, до Кутлова нива!”.

Тази година курбана за Св. Герман дадоха семейство Николай и Иванка Пешови и техните синове Велян и Калин, които отглеждат около 160 овце в махала "Преслоп". Гордостта на овцевъдите е 3-годишният овен Дечо, който е от известната елинпелинска (или софийска) порода.

По случай деня на Св. Герман водосвет за телесно здраве и духовно спасение на миряните от планинското селище отслужи отец Тома Ангелов от Люти брод. По-сетне о.Тома прекади обредните хлябове и дарове, предназначени за общата трапеза, както и овнешката курбан чорба, приготвена от домакина - майстора-готвач Николай Пешов.

Следващото принасяне на жертва жителите на Игнатица ще направят на Спасовден, който тази година се пада на 9 юни.