Първите гости бяха седмокласниците от ОУ "Св.св.Кирил и Методий", които се включиха активно и с интерес във всяка една от дейностите.

Разбира се, най-голям интерес предизвика забавната игра „Дегустации на сляпо”, в която се включиха петима кандидат-гимназисти. Те трябваше да разпознаят с вързани очи продуктите и съставките на различните сосове, приготвени от„алековци”. Победител в играта стана Стивън Петров, който разпозна шест от седемте кулинарни изделия.

Не по-малко интересно бе и "Кухнята на ада", в която възпитаници на гимназията демонстрираха подготовката и приготвянето на коктейлни хапки.

Ето какво разказа деветокласникът Тихомир Димитров от кухнята на ада:

„По случай Деня на отворените врати в нашето училище приготвихме различни видове хапки, за да покажем на учениците от 7 клас какво правим и по този начин да ги поканим да стенат част от нас. Направили сме солени и сладки коктейлни хапки, и ако желаят, могат и те да пробват, за да видят как е.”

Тихомир вече има собствена кулинарна страница в социалните мрежи и охотно споделя професионалните си умения със седмокласниците.

„ Обясняваме им предимствата на тази професия, колко и какво им дава. Тук им показахме, че от нищо, можеш да направиш много. Защото човек се храни първо с очите и после с устата” – допълни младият кулинар.

Освен „Дегустацията на сляпо” и „В кухнята на ада”, домакините бяха подготвили различни дейности, представящи и професионалната подготовка на учениците, и многообразието на училищния живот, които предлага учебното заведение - „Дегустации на сляпо”,”, „ Стаята на тайните“, разкриваща загадките на химията и биологията, различни куизи, свързани със здравословното хранене и разпознаване на професии в ресторанта или хотела, с познанията по литература и чуждоезиковото обучение.

Накрая директорът на Професионалната гимназия инж. Христинка Минова изненада приятно най-активните кандидат-гимназисти с практични и тематични награди.