По-сетне празничното шествие, водено от двама възпитаници на училището, облечени в национални носии, се отправи към центъра на града. По време на дефилето дванайсетокласниците поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните "Св. Георги”.

Преминавайки през шпалира, образуван от събралото се гражданство на площад "България", абитуриентите спряха пред емблематичния за поколения випуски на мездренската гимназия ресторант "Родина", където бяха приветствани с "Добре дошли" от кмета на общината Генади Събков. От името на родителите поздрав към зрелостниците отправи Мария Красимирова.

Освен многобройните снимки, които гимназистите си направиха за спомен, паметното житейско събитие бе заснето от въздуха с дрон. В разгара на абитуриентския бал "На добър път в живота!” пожела на младите хора и директорът на СОУ "Иван Вазов" Мариела Горанова.

За празничното настроение на абитуриентите от Випуск 2016 допринесоха училищният танцов състав, Танцова формацията “Keep It Real” и гимнастичката Киара Пешанова. Най-радостни, но и малко тъжни на тържеството, бяха класните ръководители Павлинка Левичкова, Цветанка Найденова и Даринка Кузовска.

Имаше и специална торта, и шампанско, и много танци и хора, а точно в полунощ пищна заря освети небето над Мездра.

Купонът, разбира се, продължи до ранни зори, като най-държеливи отново се оказаха… учителите.