© BTV

В началото на XXI век част от тази вяра в науката и технологиите е загубила силата си. Много изобретения замърсиха планетата и изчерпаха нейните скъпоценни ресурси. Войните и гладът показаха, че не само мечтите, но и кошмарите могат да се сбъдват. Въпреки това на нашите прадеди чудесата на XXI век биха се сторили истинска магия. Какво ли щеше да сътвори някой древногръцки поет, ако разполагаше с лаптоп, свързан с Интернет?

Къде да търсим съвременните чудеса на света? Четири от седемте чудеса на древния свят са били сгради и съвременната архитектура ни предоставя огромен избор. Към 80-те години на XIX век започва манията по небостъргачите: Тайпе 101 (2003) понастоящем е най-високият сред тях със своите 509 м, но се очаква да бъде изпреварен от проекта Бурж Дубай. Най-красивите образци на съвременната архитектура често представляват обществени сгради, като Операта на град Сидни (1973) в Австралия и музеят Гугенхайм (1997) в Билбао, Испания.

Последните петдесет години бележат изумителен напредък в строителството на язовири и мостове. Съвсем нови примери като виадукта Мило са чудеса на инженерната наука, но гигантските водохранилища като "Трите клисури" в Китай могат да повлияят значително върху околната среда. Монументите, които сякаш най-силно улавят духа на античните чудеса на света, са съвременните колоси като Христос Спасителя (1931) в Рио Де Жанейро, Бразилия.

Въпреки това днес навярно най-изумителните от всички чудеса са Световната мрежа и космическите кораби, които изследват нови светове.

Източник: Чудесата на света