Удвояването на експертните лекарски комисии беше замислено още по време на служебното правителство през май миналата година, но след продължително обществено обсъждане бяха приети на 13 март.

В едномесечен срок от влизането в сила на това постановление лечебните заведения, които нямат разкрити ТЕЛК, са длъжни да открият такива комисии. А университетските болници и болниците със смесено държавно и общинско участие в капитала трябва да открият най-малко две териториални експертни лекарски комисии.

Целта е броят на комисиите в страната да достигне 150, като по последни данни на Министерството на здравеопазването към януари 2024 г. в страната функционират 75 ТЕЛК. В около 50-тина болници, в които би трябвало да има ТЕЛК, в момента такива комисии липсват.

Съществуващите комисии са крайно претоварени, което води до огромно забавяне в произнасянето на някои от тях. Със забавяне от около месец са 9 комисии; Със забавяне между 1 и 3 месеца са 13 ТЕЛК; Със забавяне от 4 до 6 месеца са 10 ТЕЛК;

Със забавяне между 6 и 12 месеца е една комисия. Със забавяне над 1 година са 4 ТЕЛК в Шумен, Кърджали и 2 комисии във Видин. Най-голямото забавяне достига до 2 години и 3 месеца. Особено тежко е положението с някои специализирани комисии. Както Mediapool писа преди два дни София е останала само с една детска комисия – в Пета МБАЛ.

Според промените в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи в ТЕЛК се включват не по-малко от трима лекари, единият от които е председател, и се определят лекари – резервни членове.

В ТЕЛК задължително се включват всички началници на клиники или отделения с легла от лечебното заведение, към което е разкрита ТЕЛК, или предложени от тях лекари от съответната структура.

Според правилника ТЕЛК трябва да освидетелстват и преосвидетелстват пациентите в 3-месечен срок от подаване на заявлението.


Източник: mediapool.bg