Проф. Николай Спасов
Проф. Николай Спасов

Агенцията припомня, че германски войници през Втората световна война, копаейки бункери в България са откривали подобни челюсти, което е потвърдено и от екипа на проф. Мадлен Бьоме от университета в Тюбинген, Германия.

"Т.нар. грекопитек от Чирпан е датиран отпреди 7,25 милиона години. Това променя досегашните теории, че всички наши предци идват от Африка. Напротив, заедно с фосил, намерен край Атина, откритието вероятно означава, че човешкият род е тръгнал от нашите места, а после се е преместил в днешна Африка", твърди проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей. В момента Спасов и шефът на парижката лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията. Според съвременните теории разделянето е станало преди около 5-8 млн. години и това се е случило в Африка.