В 12 ч. президентът и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След това ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе реч и ще положи венец пред Паметника на свободата.След официалната част ще се състои възстановка на шипченските боеве. Тази година мястото е променено и тя ще се състои на историческия връх Шипка, където е била главната позиция на руско-българската отбрана, а не на връх Орлово гнездо, както досега. Ще участват около 250 души по данни на организатора - дружество "Традиция".

Празненствата ще продължат на площад "Възраждане" в Габрово, където президентът Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово. Ще последва тържествена заря - проверка.

Поради очаквания трафик, от 8 ч. тази сутрин , до 20 ч. вечерта е ограничено движението на транзитно преминаващите превозни средства по пътя Габрово - Шипка - Казанлък и в двете посоки. Трафикът ще се пренасочва към Прохода на Републиката. През прохода Шипка ще бъдат допускани само автобуси и автомобили с участници и гости на събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.