Огромно старание, търпение и любов са вплетени в усуканите червено-бели нишки. Продавачите споделиха, че в традиционните български мартеници са преплетени парички, мъниста, железни халки, кожени ленти и много други символи. Затова и мартеницата се смята за амулет, който предпазва от зли сили.

На тротоара в Алеята тази година бяха разположени едва 10 маси, отрупани с многоцветни мартеници. По-голямата част от червено-белите символи са ръчно изработени. За да се подготвят за базара на продавачите им е отнело почти цяла година.

Една от традиционните участнички бе Иванка Лилова, която изработва мартеници от 13 години.

„Моите мартеници са от вълна, използвам и памучни материали, но предимно вълна и филц. Изработката на една мартеница отнема много време. Първо трябва да се обработи вълната, да се боядиса, след това да дойде идеята какво точно ще стане”, разказа Лилова.

Иванка сподели и за символиката на цветовете: „Бялото е начало, щастие, а червеното е кръвта, живота. Сега в съвремието слагаме още няколко символа – жълтото – слънцето, зеленото – плодородието и синьото – небето.“

Тя разказа една малко позната легенда за т.нар. „родова мартеница”, която се предава от поколение на поколение: „Родовата мартеница се изработва всяка година, но не се поставя на плодно дърво, както останалите, а се запазва в дома. След пристигането на първите пролетни птици, от мартеницата се откъсва един конец и се прибира в скрина. На следващата година конецът от старата мартеница се вплита в новата и така всяка година. Когато някое от децата в семейството създаде свое, на него се предава старата родова мартеница, за да не прекъсва благополучието, сговора и уюта в дома на младите”.

Хората търсят да закупят предимно мартеници със символ за близки и приятели.

Така е и при Станимира Атанасова, която сподели, че избира мартеницата според това какъв е човекът и какво ще му хареса да носи.

Поскъпване на цените има и при мартениците, а търсенето е по-слабо тази година признават продавачите. Въпреки това се надяват, че ще има повече посетители през слънчевите дни, които да разгледат и закупят за своите близки символа на пролетта.