В кестеновата алея бяха разположени 20 маси, отрупани с многоцветни мартеници. Повечето продавачи разкриха, че предлаганите червено - бели символи са ръчна изработка. За да се подготвят за базара им е отнело по няколко месеца.

Търговците споделиха, че се наблюдава спад в продажбите. Поради огромната инфлация има лек ръст в цените, дължащ се на по-скъпите материали.

Особено богат бе изборът на масата на Иванка Лилова, която от 15 години предлага ръчно изработени мартеници.

„Всеки има различен вкус. Повечето хора търсят мартеници сувенири, които да останат за спомен в къщата. Да носят здраве и късмет. Други искат за ръката със символ, а трети – за закачване”, коментира Лилова.

Иванка добави, че хората обръщат внимание на посланието, което всяка от тях носи – за здраве, за плодородие, против уроки и т.н. и разкри каква е тайната, за да може една мартеница да се превърне в истински амулет за всеки дом.

"Когато една мартеница се прави, човек трябва да е спокоен, да е зареден с положителна енергия и да нарича за здраве, благоденствие и късмет“, подчерта търговецът.

Мартениците имат специална символика: червеното е кръвта, а бялото – надеждата за нещо хубаво, чисто, неопетнено, красиво. Те са символ на здраве, дълголетие и плодородие.