На панихидата присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов - председател на ВМРО, министърът на околната среда и водите Нено Димов, евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев, депутати от Парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти" и кметът на Сандански Кирил Котев.

Да почетат паметта на некоронования "Цар на планината" дойдоха също около 150 граждани на Република Македония, предимно членове на ВМРО-ДПМНЕ, водени от заместник-генералния секретар на партията Петър Богоевски.

Възпоменателната проява започна с българския национален химн, последван от химна на ВМРО "Изгрей, зора на свободата", след което 50 нови членове се заклеха във вярност към Организацията, целувайки камата, Евангелието и револвера, като по този начин изпълниха дългогодишен, запазен във времето ритуал. Те получиха своите книжки лично от лидера на патриотите Красимир Каракачанов.

След отслужената заупокойна молитва беше произведен възпоменателен залп "За България, Организацията и Тодор Александров".

Към събралите се да почетат паметта на големия син на България - Стариот се присъединиха и участниците в традиционния поход "По стъпките на Тодор Александров", които получиха грамоти, връчени им от заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

В деня преди поклонението в Мелник се проведе ежегодният семинар, организиран от Националния младежки комитет (НМК) на ВМРО - Българско национално движение. На него присъстваха евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители Александър Сиди, Атанас Стоянов и д-р Калин Поповски и председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев. Гост лектори на семинара бяха министърът на околната среда и водите д-р Нено Димов, заместник-министърът на образованието Петър Николов, PR-ът Екатерина Анева, сътрудникът на Ангел Джамбазки Зорина Николова и маркетинг специалистът Мирчо Войчин.

Проведе се и редовно отчетно-изборно събрание на Националния младежки комитет на ВМРО, на което беше избрано ново ръководство на НМК. Председателят на младежката организация на ВМРО във Враца Момчил Янков беше преизбран за заместник-председател с ресор Северозападна България, а председателят на младежката структура в Монтана Боби Георгиев - за член на Контролната комисия на младежкия комитет. Силното присъствие на младежи от Северозападна България на събранието допълниха делегати от Враца и Роман.