В него влизат 521 училища от 192 населени места във всички 28 области на страната. Сравнение с миналата година броят им е намалял с 27. Тези учебни заведения разработват и въвеждат нови методи на преподаване, внедряват иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението.

Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

Общо 167 проекта са оценени от Комисията за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.

Освен ОУ Св. св. Кирил и Методий“ в Мездра, статут на иновативни училища за следващата учебна година получават още 11 учебни заведения в област Враца: СУ „Козма Тричков“, ОУ „Васил Левски“, ПТГ „Н. Й. Вапцаров“, ПГТР и ПГ „Димитраки Хаджитошин“ - Враца, ПГО „Елисавета Багряна“, НУ „Цани Гинчев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Христо Ботев“ - Бяла Слатина, СУ „Христо Ботев“ - Козлодуй и ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Оряхово.