Отворило врати през далечната 1923 година мездренското Средно училище „Иван Вазов” е пътеката, по която са преминали хиляди ученици. Днес неговия праг прекрачиха 497 ученици, от които 25-ма първокласници с класен ръководител Петя Александрова. Учениците в осми клас са 54 и ще се обучават в два профила – „Електронна търговия“ с ръководител Наталия Владинова и „Хуманитарни науки“ – Венцислава Найденова.

Директорът на учебното заведение Мариела Горанова пожела на всички ученици здраве, упоритост и успехи.

„Тази година ни предстои юбилей – 100 години от създаването на нашето училище. Нека името на патрона на училището – Иван Вазов, да ни вдъхновява, учи и закриля, както до сега“, каза още в словото си Горанова.

Училищното ръководство бе подготвило художествено-музикална програма, с която да приветстват новите ученици.

Гост на тържеството беше кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

Градоначалникът поздрави учениците и учителите за началото на учебната година и пожела на добър час.

„Живейте със самочувствието, че учите в град с традиции в образователното дело и в едно от най-добрите училища в региона! Желая успех на всички! Бъдете здрави!“

След първия звънец най-малките ученици влязоха в училището, преминавайки под традиционната цветна шестица.

Начало на учебната година даде и Иновативно основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. В него ще се обучават общо 250 ученици. За първи път прага прекрачиха 21 малчугани, готови да поемат по дългия път на израстването.

Техният класен ръководител Мирослава Медньова разказа за вълнението, с което посреща своите ученици.

„Всяка година с изключително вълнение поемаме своите ученици. Всички са развълнувани, защото това е най-празничният ден в учебната година и с нетърпение очакваме да започнем“.

По традиция церемонията за откриване на новата учебна година започна с издигането на националния флаг на Република България и изнасяне на училищното знаме. Тържествен водосвет отслужи енорийският свещеник отец Данаил Цинцарски, който благослови учениците и учителите.

Пожелание за новата учебна година направи и директорът на учебното заведение – Галя Богданова.

„Да бъдем здрави, да приемаме всички предизвикателства, да се трудим неуморно и нека годината бъде присъствена за всички“.

Официални гости на събитието бяха Николай Кръстев – старши експерт в РУО-Враца и Илияна Александрова – експерт в община Мездра.

За MediaNews директорът на основното училище съобщи, че събраната сума в благотворителната инициатива е 3113 лева.