"Последните три години бяха изключително бури и динамични, трудни за нас като ръководства на висшите училища в страната. Чашата преля с поредните промени в Закона за висшето образование, където се заложи трудовите възнаграждения на част от администрацията, така и на академичния състав да се изчисляват като проценти от средната брутна работна заплата. Това нещо все още не е факт, дори не са правени изчисления колко пари ще трябват. Това е много ясен сигнал, че за последните два месеца държавата, сега в лицето на служебния кабинет, а преди това и на управляващия редовен кабинет, не е направила необходимото, да сметне разхода, който трябва да бъде направен допълнително, за да се повишат възнагражденията", каза пред медиите ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров.

Той посочи, че през последните години висшите училища в страната са постигнали до три пъти увеличение на научните резултати на публикационната активност.

"Ние излязохме на картата на световните научни постижения в световните реферирани търсачки и това трябва да бъде оценено. Ние сме единствената сфера в България с оценка за качество и рейтингова система, която отговаря на съвременните изисквания", подчерта още проф. Димитров. Той е категоричен, че българското образование и наука трябва да са приоритет за управляващите.

Утре, 20 май, в 12:30 ч., в деня на затворени врати в знак на протест ръководството, академичната общност и администрацията ще излязат пред Ректората на Медицински университет – Плевен. Независимият синдикат при висшето училище също се включва в протеста.

За нас е важно за българското общество да стане ясно, че висшите училища не протестират единствено за средства за трудови възнаграждения, а за спазване на Закона за висше образование. Държавата нарушава собствените си правила. Изпълнителната власт не желае да изпълни решенията на законодателната власт, се посочва в позиция на Съвета на ректорите на висшите училища в България, разпространена в петък.