Свeти безсребреник и чудотворец Кир бил египтянин, дълбоко вярващ християнин. Лекувал с огромен успех различни болести, от никого не приемал никаква награда за своите трудове. Вдъхновено разказвал за учението на апостолите и пророците и внушавал на всички, че основната причина за всички болести са греховете. Лекувал повече с чудотворна молитва, отколкото с тогавашната медицина. Благодарни за своето излекуване и удивени от истините на неговата евангелска вяра, мнозина от жителите на този център на елинистичната култура ставали възторжени изповедници на християнската вяра. Когато пламнало по всички краища на Римската империя десетото гонение (при император Диоклетиан), александрийският лекар Кир избягал в Аравийската пустиня.

Младият воин Йоан, вярващ в Христа, като чул за александрийския лекар Кир и за неговите чудни дела, издирил Кир и станал негов неразделен спътник и най-усърден подражател.

Св. Кир и Йоан изцерили хиляди хора, обърнали много езичници към Христа. Двамата безсребреници и чудотворци се увенчали с мъченически венец. Те били обезглавени заради подкрепата, която оказали на боголюбивата Атанасия и трите ѝ дъщери, подложени на жестоки изтезания заради вярата си в Христа.

Двамата безсребреници и чудотворци, се увенчали с мъченически венец. Техните свети мощи били пренесени в църквата в родния град на Кир Канопа, където над тях продължавали да стават дивни чудеса и изцеления.