В първото издание на инициативата най-големият сайт за четене и книги „Аз чета” се обединява с Регионална библиотека „Христо Ботев”. Предаването на живо ще се осъществява през фейсбук страницата на библиотеката,а за стриймингът ще се погрижи екипът на „Аз чета”.

Специалният гост на първото онлайн представяне е детската писателка и художничка Нуша Роянова. Тя е е илюстратор, писател, графичен дизайнер, издател, учител по рисуване, създател на издателство „Дъбови листа“ и инициатор на конкурс за авторски детски приказки. Живее шест години в САЩ, а понастоящем – заедно със семейството си във Варна. Автор е и на поредицата от 7 книжки за деца „Джак и Ема”, както и на картинната книга „Жабчето Жо”, чийто главен герой търси своето основно призвание. През последните 12 месеца издателство „Дъбови листа” нашумя с изящните книги на Елен Делфорж и илюстратора Кантен Гребан „Мама” и „Любов”, за които също ще поговорим.

„Една от продължителните каузи на „Аз чета” е популяризирането на библиотечната дейност и сега съм особено щастлива, че съчетаваме тъкмо нея с кампанията #ВкъщиСъмИЧета. Нуша Роянова пък е сред най-активните посланици на книгите за деца (а отскоро и за възрастни), затова съм сигурна, че ни предстои една интересна онлайн среща”, споделя Диляна Денева, отговорен редактор на сайта „Аз чета”.

Съвместната инициатива за представяне на автори онлайн доказва, че дори във времето на социална изолация обществената библиотека продължава да бъде новатор като използва възможностите, които предлага дигиталната среда за достъп на потребителите си до литература и изкуство.