Темата насочва вниманието към партньорствата, които развиват митническите администрации в национален и международен план.

„Светът, в който работим днес, е значително по-различен от този от преди десет години. Изправени сме пред нови предизвикателства, включително, но не само, технологични революции, екологични и здравни кризи, както и сложни геополитически промени. Тези предизвикателства изискват не само отговор, но и проактивен подход от страна на митническите администрации в целия свят“ се казва в поздравлението по повод празника на Иън Сондърс – новоизбраният генерален директор на Световната митническа администрация. Той допълва, че темата може да се разглежда като пътна карта, която предизвиква митниците да мислят отвъд традиционния си обхват и да прегърнат новите възможности. „По този начин можем да гарантираме, че митническите администрации ще останат в челните редици за улесняването на световната търговия и за сигурност в тези бързо променящи се времена“, посочва Сондерс.

„Международният ден на митниците ни обединява и ни припомня колко значима е митническата дейност за международната търговия, за националните икономики, за бизнеса и за сигурността, и безопасността на гражданите. В своята работа ние разчитаме както на колегите, така и на партньорите си от останалите администрации, бизнеса, образованието и неправителствения сектор“, се казва в поздравление до митническите служители от директора на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

„Целите на предстоящата година остават същите – повече приходи, разкриване на митнически, акцизни и валутни нарушения, изсветляване на икономиката, чрез развитие на технологиите, инфраструктурата и административния капацитет“ посочва още Тонев.

По случай Международния ден на митниците, от името на генералния секретар на СМО Иън Сондърс ще бъдат наградени 15 служители на Агенция „Митници“ със Сертификат за заслуги на Световната митническа организация. На национално ниво с грамота, сребърен и златен почетен знак са отличени и митнически служители, и екипи.

Във връзка с темата с темата на Световната митническа организация „Митници, мобилизиращи своите традиционни и нови партньори около ясни цели“ със Сертификати на Световната митническа организация бяха отличени и две браншови организации в митническия сектор - Български съюз за митническо и външнотърговско обслужване и Национална организация на митническите агенти, три от най-големите висши учебни заведения, обучаващи митнически експерти - катедра „Икономика“ към Стопанския факултет на Софийски университет „Свети Климент Охридски“, катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ към Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов и Института за следдипломна квалификация при Университета за национално и световно стопанство, както и Дирекция „Добро управление“ в Администрацията на Министерския съвет.