На 26 януари се отбелязва Международният ден на митниците и митническия служител. През ноември 1952 г. влиза в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26 януари 1953 г. в Брюксел се провежда и първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получава сегашното си име - Световната митническа организация (World Customs Organization). Участието са приели представителите на митническите служби на 17 страни от Европа.

30 години по-късно, през 1983 г., именно този ден е избран за ежегодното честване на Международния ден на митническия служител (International Customs Day) или Световен ден на митниците. Идеите на митническата общност получили популярност. Доста бързо от скромна организация, която обединявала ограничен брой европейски страни, Съвета за митническо сътрудничество се превърнал в авторитетна организация от международен мащаб. В момента Световната митническа организация обединява 179 държави.

Членството на Република България в СМС започва на 1.08.1973 г. Поради значително нарастване на броя на страните членки в Съвета и все по-отговорната роля, която той играе в световен мащаб, през 1994 г. Съветът за митническо сътрудничество приема неофициално името Световна митническа организация (СМО). Световният ден на митниците се явява не само като повод за проява на солидарност към митническите служби по целия свят, но и да се привлече вниманието на обществото към значението на ролята на митниците в икономическото и социалното развитие на обществото.

Днес своя професионален празник празнуват повече от 800 хиляди души - това е общият брой на митническите служители по целия свят.