От там добавят, че най-много парамедици има назначени в ЦСМП София, ЦСМП Смолян, ЦСМП Пловдив и ЦСМП Бургас. Преминалите обучение обаче са в пъти повече – над 700 е броят им през 2020 година. Малка част от тях се реализират по специалността си, макар броят на работещите в парамедици в спешното да се е увеличен 5 пъти през последните две години. През 2020 те са били едва 28, а към днешна дата са със 104-ма повече. По всяка вероятност тепърва предстои да се увеличи броят на назначените на работа парамедици.

След трагичния инцидент във Враца, при който млада жена почина пред Спешното пред очите на детето си, отново на дневен ред стана темата и нуждата от реформа в спешната помощ. Стана ясно, че здравните власти обмислят да заменят лекарите в линейката с парамедици.

По този начин ще се освободи ресурс и ще се компенсира острата нужда от кадри. Така един лекар ще може да ръководи по няколко спешни случая от разстояния по метода на телемедицината – чрез компютър, таблет, смартфон или друга специална апаратура. Важно уточнение е, че парамедиците не са медицински персонал и тяхната роля е да подпомагат работата на медицинските специалисти и не могат да взимат самостоятелни решения.

Парамедици обаче могат да бъдат полезни и да помагат не само в спешната помощ. В тази връзка от министерството на здравеопазването напомнят, че те могат да бъдат назначавани и в структурата на здравната система - лечебни заведения за извънболнична помощ (включително медико-диагностични лаборатории), лечебни заведения за болнична помощ (многопрофилни, специализирани, психиатрични и др.), ЦСМП, болници за продължително лечение и рехабилитация и ред други. От ведомството напомнят, че в правомощията на ръководните органи на повечето от тези лечебни и здравни заведения е да определят структурата, броя и видовете специалисти, които работят в тях.

Междувременно миналата седмица здравния министър проф. Асена Сербезова обясни, че скокът на цените на материалите и труда е спрял ремонтът материална база на 61-ви център за спешна медицинска помощ. От думите й стана ясно, че с евросредства трябва да бъдат финансирани строително-ремонтни дейности в 235 обекта. За 97 вече са сключени договори. Само в 8 дейностите са завършили успешно засега, а строително-монтажни работи са стартирали в 31 обекта.

Освен това в рамките на проекта трябва да бъдат купени и 42 линейки с повишена проходимост. Като предстои да бъде пусната нова процедура за закупуването им.