По отношение на кадрите проблемът в повсеместен, медицински специалисти по здравни грижи не достигат както в страната, така и в ЕС, категоричен е обаче той. Проблемът се опитва да се реши. Има идеи да се увеличи броят на кандидатстващите в университети и да се увеличи броят на тези, които не достигат. Към момента в страната има не повече от 30 000 медицински специалисти по здравни грижи, което е крайно недостатъчно, съотношението лекар-мед.сестра в България се приближава 1:1, за нормално функциониране в сектора трябва да е 1:3 или 1:4, обясни Бакаливанов.

МЗ е започнало работа и за осигуряване на парамедици, в тясна връзка с МОН - има идея да се заимства от практиката от обучителния план на парамедици от европейски страни и да се опитаме да го въведем в страната, тъй като лекарите в Спешната помощ трудно се задържат, поясни той. До средата на годината ще е ясно какви закони трябва да се променят, така че следващата учебна година да започне обучението на парамедиците и да е ясно какви ще са компетенциите им.

Друга тема - Спешна помощ във въздуха. Субсидията е в размер около 8.8 млн.лв. за всички 6 проекта, а проектът за въздушната помощ е водещ, включва 6 хеликоптера, 5 по новия проект, а един от стария програмен период 2014-2020 г. Предстои да се обяви обществена поръчка и да започне изпълнението й. Те ще се произвеждат един по един, доставяни и заплащани, поясни още зам.-министърът. Хеликоптерите ще се базират на 6 точки в страната, ще кацат в определени болници, основно университетски, така че да покриват цялата страна.

Бакаливанов е с ресор лекарствена политика и в тази връзка поясни как се лекува коронавирус. През 2021 г. МЗ издаде интерактивен протокол, диагностика, лечение във всички форми, който по думите на Любомир Бакаливанов е много добър. За таблетките на Пфайзер и MSD са на финала да получат разрешение за употреба от ЕАЛ, ако има недостиг в аптеки и болници е, защото всички лекарства с активна употреба в рамките на ковид заболяването се изпитват. Няма към МЗ сигнали в момента за липса на кислород, каза зам.-министърът.

Относно ваксините - в страната са достатъчно брой в срок на годност от всички разрешени от ЕАЛ, следят се сроковете на годност от РЗИ. България е в преговори с Швеция за доставка на ваксината на Новавакс, вероятно няма тя да е у нас преди края на февруари.