© Илиан Телкеджиев, lap.bg

- Митко вече покри норматива на 3000 м стипълчейз за световното в Лондон. Какъв резултат, според теб, би му осигурил участие на финала в тази дисциплина?

- На Световно първенство е трудно да говорим за висок резултат. По вероятно е да стане тактическо бягане, както обикновено. Най-важното за него е да бъде в максимално добра форма точно в този момент. Защото това е най-трудното: да нагласиш тялото си в точно определен ден да е в пикова форма. Но мисля, че ако Митко е готов да постигне личния си резултат около 8:20 мин., с едни силни финални метри, каквито той е показвал неведнъж, в случая и влизане в осмицата на финала не е невъзможно. Досега все му убягва финала (б. р. на световните първенства в Москва 2013 и в Пекин 2015), надявам се, че този път ще променим нещата.

- Как се развиват останалите състезатели в клуба?

- От по-младите състезатели най-добре през тази година се представя Дева-Мария Драгиева, която бележи огромен напредък - стана шампионка на 1500 м в зала и на 800 м на открито. Има лек застой при Рая Лалова, но това са моментни състояния. Показала е, че е добър състезател. Надявам се, че в най-скоро време ще излезе от кризата. Силвия Йолова бележи голям напредък в спринтовите дисциплини, Иван Драгановски също се развива добре. Така че има млади надежди. Разчитаме, че занапред ще излязат и други състезатели като Митко.

- Как стоят нещата с Милица Мирчева Иво Балабанов и Спас Делибашев?

- Милица, знаете, е студентка в Щатите. Запазила е режима и тренировките, но й е много трудно - на лекции е по 8-10 часа на ден. В момента приоритет за нея е следването, има още една година да завърши, след това вече ще видим как ще продължи да се развива.

Иво Балабанов има покрит норматив на 3000 м стипълчейз за Европейското първенство за младежи до 23 г. При тях със Спасимир се получи леко претоварване, доста професионални тренировки направиха тази година. Знаете, че те идват от юношите и сега влизат при мъжете. Този преход винаги е малко труден. Надявам се, че Иво ще излезе бързо от тази криза - преуморен е - и има голяма вероятност да участва на Европейското за младежи до 23 г. следващата седмица (б. р. 13-16 юли в Бидгошч, Полша).

- Как виждаш бъдещето на Спортен клуб Атлет (Мездра)? Ще продължите ли да се състезавате за него или имате други оферти?

- Засега се надявам, че ще останем в Мездра. Към всички има оферти от други клубове. Има много добри условия, които ни предлагат, например, пловдивски клубове, които се развиват много добре. Моето желание е да останем в Мездра. Клубът да продължи да се развива, защото има и други желаещи, които искат да дойдат при нас, но просто финансовото състояние в момента е тежко.

Митко Ценов месец преди Световното в Лондон: Надявам се този път да се класирам на финал

- Митко, как оценяваш своето представяне досега през сезона на открито?

- Като цяло този сезон започнах слабо, но с всеки един старт се чувствам все по-добре и се надявам до Световното първенство в Лондон да съм във върхова форма и да успея вече тази година да направя един финал.

- Предстои ти евентуално участие в турнир от Диамантената лига…

- Да, ще се опитаме да стартирам на един от двата турнира от Диамантената лига - на 16 юли в Рабат, Мароко или на 21 юли в Монако. Засега стартовите списъци са пълни, но ще направим, каквото зависи от нас, за да направя още един старт на силен турнир преди световния шампионат. След това ще се „скрием” някъде на лагер и ще се концентрираме върху заключителната подготовка за Лондон.

- Ти лично каква цел си поставяш до края на сезона?

- Ако съдя по досегашното си представяне през тази година, ще бъда много доволен, ако бягам на 3000 м стипълчейз около 8:25 мин. . С който резултат се надявам да направя финал на Световното първенство, която е и основната ни цел през сезона.

© Илиан Телкеджиев, lap.bg