Подготовката на Мирчева върви добре, макар и все още да изпитва болки в ахилесите - контузия, която я измъчва в последните 3 месеца. Планът на Милица за състезанието в Прага е да проведе равномерно бягане по 3:29 мин/км - точното темпо, необходимо за покриване на олимпийския норматив. Мирчева ще гони темпо 3:29 мин/км Тя ще поддържа това темпо, докъдето силите ѝ позволят: в най-добрия случай - до финала.

След маратона в Прага, планът на Мирчева и нейния треньор Йоло Николов е да намалят бягането, за да отшуми болката и да преодолеят контузията в ахилесите, която не им позволява да водят пълноценна подготовка.

Милица вече направи един опит през тази година за покриване на олимпийския норматив - на маратона в Осака в края на януари, когато записа трето най-добро време в кариерата си - 2:32:03. Тогава тя не успя да разпредели равномерно силите си по дистанцията.

Мирчева държи националния рекорд в маратона с 2:29:23 от 2022 г. Родената в Добрич състезателка вярва, че през 2024-а може да гони още по-амбициозен резултат в маратона - около 2 часа и 25 минути. Тя има регистрация и за един от най-бързите и популярни маратони в света - този във Валенсия, който ще се проведе на 1 декември.

В средата на месец март Милица Мирчева подобри националния си рекорд на 5 км шосе на състезание в Лестър, Великобритания. По-късно през месеца пък Мирчева спечели и националната титла на полумаратон в Стара Загора - друга дисциплина, в която атлетката държи национален рекорд за жени (1:11:14).


Източник: actualno.com