Иво Балабанов стартира на 5 километра на шосе в Лестър. "Podium 5K" е състезание на 5 километра на шосе в Лестър, което ще се проведе на 16 март (събота). При мъжете ще застанат на старт общо 33 атлети с резултати под 14:00 на 5 километра. Един от тях е Иво Балабанов, който през миналата година постави нов национален рекорд от 13:41 мин. на първото Световно първенство по лека атлетика на шосе. Сега Иво Балабанов е устремен да даде още по-добър резултат в условията на още по-голяма конкуренция. Общо 13 атлети имат по-добри лични резултати от българина на 5 километра шосе, като сред тях има и атлет с резултат под 13 минути - Хагос Гебреуит от Етиопия (12:59 мин.).

Други популярни имена в стартовия списък при мъжете са Джейк Уайтман (световен шампион на 1500 метра от 2022 г.), Алекс Йии (сребърен медалист в триатлона от Олимпийските игри в Токио), Том Еванс (изключително силен ултрамаратонец с амбиции да спечели UTMB 2024), Калъм Хоукинс (втори най-силен британски резултат на полумаратон - 1:00:00; трети най-силен британски резултат на маратон - 2:08:14).

Освен Балабанов, на старт при жените ще застане и най-добрата ни състезателка в маратона Милица Мирчева. Тя също постави национален рекорд на 5 км шосе на миналогодишното Световно първенство на шосе, където избяга дистанцията за 15:45 мин. Мирчева е в компанията на още 25 атлетки с резултати под 16 минути, включително и две състезателки под 15 минути - кенийката Каролайн Няга с 14:35 и Мелиса Кортни-Брайънт с 14:53.

Милица Мирчева е споделила, че все още има проблеми с ахилеса - контузия, която получи около участието си в Международния маратон за жени в Осака в края на януари. В последните седмици националната ни рекордьорка в маратона набляга повече на алтернативните тренировки. Тя разглежда бягането на 5 километра в Лестър като "тренировъчно", а фокусът ѝ остава върху маратонската дистанция.


Източник: actualno.com