Този празник е в чест на природата, планината и малините – символ на Берковица. Тази година бяха отбелязани четири юбилея – 60 години от създаването на Клуб „Туристи-ветерани“, 25 години празник на малината, 80 години от създаването на старата хижа Ком и 50 години от създаването на новата.

Събитието бе открито с богата музикална програма, лагерен огън и много хора в прохладната лятна вечер. Зам.-кметът Радослав Найденов и председателят на Туристическо дружество – Берковица Красимир Статков поздравиха присъстващите с годишнините.

Началото на Празника на малината е поставено преди 25 години по инициатива на Крум Бухалски и председателите на клубове на градовете Плевен, Лом, Монтана и Берковица. От тогава до днес, без прекъсване, празникът на малината е времето за песни, лагерни огньове, походи,срещи и много приятни емоции.

Интересен е фактът,че в света има само един паметник, посветен на берачките на малини, и той е в Берковица. Издигнат през 1967 година от розов берковски мрамор. Творбата е дело на скулптура Стефан Стоименов и арх. Костадин Йоцов.

Берковица е известен като град на туризма и планинарството още от древността, но като начало на организирана излетна проява може да се счита 1879 г., когато Иван Вазов заедно с няколко общественици от града, обичащи природата, организират първия излет в Берковския Балкан и изкачват величествения Ком.

От този момент се заражда идеята в града да се създаде туристическо дружество, което да организира и провежда излети, походи до връх Ком, Петрохан, Тодорини кукли, Щърковица, Самарите, Хайдушки водопади и много други. За председател е избран неврокопският учител в Берковица Михаил Йончев и ентусиазираните планинари Игнат Бутаков, Борис Кирчев и капитан Христо Кирков. По-късно техни последователи са Кирил Воденичаров, Кузман Илиев, Хр. Тасков, Ангел Тимчев, Борис Павлов, Красимир Статков, Ценка Даскалова, Крум Бухалски и много други запалени планинари. Благодарение на тях през 1957 година се създава и Клуб на туристите ветерани. Началото се поставя на 10 ноември 1957 г.

Към днешна дата любителите на природата наброяват 130 членове. През изтеклия период са проведени 80 туристически похода, които са дву-, три- и четиридневни. Те са в Троянския, Габровския, Берковския и Рило-Родопския Балкан. Броят на излетите е безчет. Посещават се масово от туристите, защото все повече хора се убеждават, че това е един от начините за укрепване на здравето.

Източник: berkovitsa.bg