Преминаването към електронна винетка от 1 януари 2019 г. и на тол таксуване за превозни средства над 3,5 тона за изминато разстояние от 16 август е нов финансов модел, който ще позволи да се генерират много повече средства за развитието на пътната инфраструктура. Средствата ще се инвестират в нови пътища и рехабилитация с цел повишаване безопасността на движението. "Няма повече да има работа на парче. Ще се търси оптимален вариант за тарифиране на тол системата, така че да се покриват разходите, но и цената да е социално поносима", допълни министър Аврамова.

Очаква се значително повишаване на приходите от пътни такси, които ще са предимно от тежкотоварния транспорт. Тол системата ще бъде фокусирана върху високо класната мрежа - магистрали, скоростни пътища, транзитните трасета. Обхватът постепенно ще се разширява, като в системата ще се включат пътищата в добро състояние. Националното тол управление ще има 921 служители, от които 680 ще са тол полицаите и още 240 - за осигуряване и поддръжка на системата.

Министър Петя Аврамова съобщи в социалната мрежа, че днес ще вземе участие в дискусията „Общините и държавата в съвместно управление на територията“, която се провежда в рамките на ХІІІ-тата годишна среща на местните власти в к.к. "Албена".