Протестиращите осъдиха за пореден път "ювелирната" акция от 13 юни и настояха за равни права с големите сателитни доставчици на телевизия и интернет "Виваком", "А1" и "Булсатком". Според тях спецоперацията на ГДБОП е репресия срещу малките и средни кабелни оператори, която под благовидния предлог за борба с "кабелното пиратство", защитава корпоративни интереси на организации, които целят ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури.

Всъщност, големите потърпевши от тази акция се оказаха абонатите в горепосочените населени места, които през XXI век, в страна-членка на ЕС останаха без телевизия и интернет, категорични са от НСКО.

"При операцията на ГДБОП беше преустановена работата не само на подозираните в нарушение оператори, но и на абсолютно всички кабелни телевизии, включително и тези, които имат изрядни документи, заяви пред недоволните Валентин Георгиев, изпълнителен директор на НСКО "Клуб 2000". ГДБОП иззе апаратурата за интернет, въпреки че не са имали разрешение за това. Това е скандално, защото болници, училища, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и др. Бяха прекъснати и телефонните връзки".

"Кабелните "пирати" не плащат заплати, не плащат осигуровки, подчерта от своя страна Мария Салабашева, журналист в "Канал 0" на RN TV - Бургас. Ние сме тук, за да запазим работните си места. Ние сме тук, за да подкрепим своите колеги. Нека не позволим това да се случи!"

Представител на "Кабел Сат - Запад" - Гоце Делчев допълни, че по време на спецоперацията служителите на ГДБОП са изпочупили техниката им и са рязали кабели без да се съобразяват с решението на окръжния съд. „Искат да съсипят малкия и среден бизнес, за да останат на пазара само големите оператори!”, категоричен бе той.

"Това говори, че самата акция не е била с цел да проверят дали излъчваме нерегламентирани програми, а е била с цел да ни унищожат", добави неговият колега Илия Терзиев.

Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" внесе открито писмо до премиера Бойко Борисов, с 12 конкретни искания, най-важното от които е предоставяне на равни условия за бизнес при уреждане на търговските взаимоотношения между малки и големи телевизионни програми, от една страна, и малки и големи кабелни и спътникови оператори, от друга страна.

Малките и среди кабелни оператори настояват също да се задължат телевизионните организации публично да оповестят поотделно цените, на които продават правото за разпространение на всяка своя тв програма - еднакви за всички, без отстъпки, пакетиране или други условия; да се задължат телекомуникационните компании да формират самостоятелна част „авторски и сродни права” в цената и в документа, удостоверяващ съответно плащането на крайния потребител или абонат, както и да формират самостоятелна част за ползваната инфраструктура и т. н.

Потърпевшите кабелни оператори заявиха, че ще заведат дела срещу държавата в Европейския съд в Страсбург и настояха началникът на сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка и да поднесе публично извиненията си за причинените неудобства на гражданите.