© БНР

Жасмина Бушева е родена в град Брегово. След това животът я отвежда в Краков, Велико Търново, Станфорд, София, Лондон, Перник, Видин. Завършила е славянска филология. Издава дебютната си книга в началото на годината. Първият разказ в нея - "Как се раждат самодивите", се появява на Благовец, а книгата - на Богоявление:

"Любовта към българския фолклор е нещо, което е закодирано в мен. Аз съм израснала в такава среда, моята баба и майка са учителки. Баба ми беше дълги години учителка в детската градина в град Брегово и аз дори бях в нейната група, тя ме отгледа в детската градина. Всъщност за мен детската градина и дома ми бяха почти едно и също място. През цялото време аз живеех в света на приказките... Една нощ просто сънувах един сън, който ме вдъхнови толкова много, че на сутринта станах и започнах да пиша. Написах първата част на разказа "Как се раждат самодивите " точно за 2 часа. Случайно погледнах календара и си казах: О, ами то е Благовец, Благовец е минал наскоро, ние се намираме точно в самодивско време, защото самодивите навлизат в нашия свят точно след Благовец..."

Един от разказите си Жасмина Бушева е посветила на живата вода:"Какво е жива вода всъщност, как тя действа и какво представлява изцелението - дали е само душевно състояние или само физическо, или и двете. Мисля, че ще е интересно на читателите. Аз вярвам, че съществува жива вода. Отделен е въпросът в каква форма съществува тази жива вода и какво всъщност е живата вода..."

За магията, сътворена от Жасмина Бушева, допринасят редакторът Антоанета Бонева, Теменужка Милева, която е автор на художественото оформление, Гергана Шопска, графика и илюстрация и фотографът Петър Петров. Кадрите за кориците са заснети във Врачанския Балкан. За тях на самодивско хоро се хващат Жаклин Петрова, Десислава Димитрова и Виктория Исаева.

Източник:БНР