Единият кандидат беше известният на врачани с активната си гражданска позиция Стефан Чолаков - Чолака, изказващ мнението си по различни злободневни местни и национални въпроси предимно на улицата чрез мегафон и плакати. Освен Чолака, за мястото кандидатстваше и Димитринка Иванова Димитрова, главен камериер в спа хотел в Царево, но неизвестна на врачани. След проверка на документите и на адресните регистрации комисията с председател Владимир Христов допусна и двамата кандидати до събеседване. То беше публично и се проведе в залата на Общински съвет - Враца.

Двамата кандидати за омбудсман на Враца представиха вижданията за дейността си пред комисията от общински съветници. На всеки от тях бяха поставени по три въпроса и им беше предоставено еднакво време за отговор. След приключването на събеседването всеки един от 7-членната комисия гласува тайно за своя избраник.

Нито един ат двамата не събра 2/3 от гласовете на комисията. От 7 бюлетини в урната, 5 бяха празни, една беше с имената на двамата претенденти, на последната беше отбелязана дамата-кандидатка.

След седмица общинските съветници също трябва да гласуват за избора на омбудсман. Ако те се съобразят със становището на избраната от тях комисия, процедурата и този път ще бъде прекратена. Възрастен гражданин, пожелал анонимност, който присъства на дебата, каза за Medianews.bg: "Госпожа кандидатката явно си търси някаква работа, а Чолака, той просто си чеше крастата. Омбудсманът е много важен за хората в един град. Дано имаме такъв след време във Враца".