Жандармерията вече ще има правомощия да предотвратява и пресича терористични действия, да освобождава заложници, да задържа и обезврежда особено опасни престъпници и престъпни групи. Освен това законът предвижда и още нови правомощия – да откриват и неутрализират взривове, да извършват експертни оценки на взривни вещества и да участват в контрола за спазването на правилата за движение по пътищата извън населените места.

Законът предвижда възможност при критични ситуации след престъпна дейност да се създават специализирани звена за реагиране в структурите на полицията, включително и в областните дирекции на МВР. В медицинския институт на министерството ще може да се създават отдели, сектори и лаборатории, а Националният институт по криминалистика ще участва в огледи на местопроизшествия при тежки престъпления в страната, ще участва в обучението на служители.

Събраните пръстови отпечатъци, ДНК проби и балистични следи ще се събират в база данни и ще бъдат обменяни с дружи държави. В Института по психология на МВР също ще има възможност за създаване на допълнителни звена, а експертите ще трябва да реагират на кризисни ситуации, да изготвят изследвания и поведенчески анализи на определени лица.

В МВР няма да се назначават служители служба при установена зависимост или злоупотреба с наркотични вещества и аналози, както и при отказ да бъдат изследвани. Предвидена е и разпоредба за временно отстраняване на служител, който се яви на работа в състояние, за което може да се предположи, че е след употреба на наркотично вещество.

Промените в закона предвиждат и санкции при нападение над полицаи и пожарникари при изпълнение на служебните им задължения, а наказанието е 2000 лв. глоба.