© Зелени Балкани

При влизането си в Европейския съюз, България обявява територии с уникално биоразнообразие и природа, включени в екологичната мрежа НАТУРА 2000. Началото ѝ в Европейския съюз е поставено през 21 май 1992 г. НАТУРА 2000 е най-голямата мрежа от защитени зони в света, от свързани помежду си сухоземни и морски територии. В България мрежата покрива около 34.9% от територията на страната – това са както сухоземни, така и морски зони.

Три от видовете, които се опазват в Натура 2000 са фокус на викторината през тази година, поясняват от организацията. И трите са застрашени и защитени на територията на България, а за тяхното опазване и възстановяване "Зелени Балкани" и други природозащитни организации работят през последните десетилетия. Това са малкия корморан, червеногушата гъска и гривестата рибарка. Допълнителна информация за видовете и тяхното опазване ще бъде предоставена, а подробна може да бъде намерена и на сайта на проект „Натура 2000 в България – Нови Хоризонти“ https://greenbalkans.org/natura2000/newhorisons/bg...

Какво трябва да направите:

- Ако сте учител на 5-ти, 6-ти и/или 7-ми клас и желаете да се включите във викторината на "Зелени Балкани" с учениците си - попълнете следния онлайн формуляр https://forms.gle/G4S2iJGrint1xSnH9 до 27 март 2023.

(Формулярът е направен, за да се попълва от учител/преподавател. Ако сте ученик от 5-ти, 6-ти или 7-клас от училище в страната и искате да участвате, споделете на Ваш преподавател и ако е съгласен да се запише във формата.)

- След като се запишете до няколко дни от "Зелени Балкани" ще се свържат с вас, за да уговорите дата и час на провеждане, а през това време може да запознаете учениците със следната информация: https://drive.google.com/drive/folders/1v9LfiP4NIa...

- Викторината ще се проведе от 3 до 7 април в удобно за участниците време. В предварително заявен от тях час, ще бъде изпратен линк с въпросите: Google формуляр, който да разпратите на учениците си. Те ще могат да го попълнят самостоятелно на компютър;

- На 18 април 2023 ще бъдат обявени резултатите от викторината. Всички участници и техните ръководители ще получат сертификат за участие, също информационни и образователни материали за екологичната мрежа "Натура 2000" и целевите защитени видове. Отличилите се - ще получат допълнителни награди.

Зелени Балкани си запазва правото да преустанови записването по-рано, ако се съберат достатъчен брой кандидати, съответстващи на бройката награди.

Източник: greenbalkans.org