Заради очаквания недостиг на лекарствения продукт CellCept 250 mg поради производствени причини, здравното министерство предприе незабавни мерки за обезпечаване на нуждите на българските пациенти. Единственият алтернативен лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък и съответстващ на международно непатентно наименование Mycophenolic acid, е Myfortic Gastro-resistant tablet, 180 mg х 120, с притежател на разрешението за употреба Novartis Pharma GmbH, Германия, посочват от министерството.

От ведомството са изпратили писмо до Новартис България ЕООД, с искане за информация за внос на допълнителни количества от лекарствения продукт. В отговор, притежателят на разрешението за употреба вече е направил извънредна доставка на 427 опаковки, като са предприети действия и за допълнителен внос.

Вчера от Министерството на здравеопазването съобщиха, че на 30 май във ведомството е постъпило уведомление за преустановяване на продажбите по непредвидени обстоятелства от 30 юни т.г. на лекарствения продукт CellCept, поради производствени причини. МЗ своевременно е информирало Експертния съвет по медицинска специалност „Трансплантология“ за очертаващия се недостиг от лекарствения продукт.

Последвало е изготвяне писма до Изпълнителната агенция по лекарствата и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, като е отправен призив за извършване на всички възможни дейности, които биха довели до запазване на внесените в страната количества от лекарствения продукт и осигуряване на допълнителни, с оглед непрекъсване на лечението на нуждаещите се пациенти в страната.