Личните лекари въвеждат данните за всяка имунизация в картона, профилактичната карта и здравната книжка на детето. Подават информация и към здравната каса и регионалните здравни инспекции. Тя обаче не е достъпна до всички лекари в страната. Така ако решите да се преместите в друг град и смените личния си лекар трябва да му предоставите информация за извършените имунизации.

"Започва се едно разхождане - отидете до предишния лекар, потърсете, намерете. Губи се информация, не се знае какво е свършено преди това", коментира д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Този проблем се очаква да се реши след внедряването на електронния регистър за имунизациите. Той ще осигури възможност за бързо откриване на неваксинираните пациенти.

"Ако имаме достъп до регистъра на пациенти, след като вие примерно станете мой пациент - аз ще мога да видя вашето дете. Ще мога да видя на вашето дете в кой период какво е поставено, има ли пропуснати ваксини, няма ли пропуснати ваксини, въобще да го подам, като план за следващата година", обяснява д-р Николова.

Достъп до регистъра ще имат здравните власти, личните лекари и пациентите. Въвеждането му няма да отмени задължението на родителите да представят бележки за извършени имунизации и профилактични прегледи в детските градини и училищата.