От държавното обвинение уточниха, че в хода на разследването е установено, че преди 10 години англичанинът Бел закупил къща в село Лагошевци. Британецът имал проблеми при настаняването си в селото. Някой драскал микробуса му, пукал гумите на колата му, едно от кучетата му било отровено. В общи линии, не бил посрещнат гостоприемно.

Как се е стигнало до жестокото убийство на дете? Предисторията на престъпление е следната:

Петокласникът от селото Станислав бил ученик в пети клас в училището в гр. Димово, но на 4 януари 2012 г. бил във ваканция. Около 16:00 часа майка му го изпратила да занесе храна на възрастния им съсед, който бил инвалид. Пътят на детето минавал покрай дома на англичанина, който по това време се намирал пред къщата. Кучето на подсъдимия залаяло Станислав и той го ритнал. Дейвид Бел се ядосал и ударил детето в лицето, започнал да крещи, навил яката на връхната му дреха и започнал да го души, като същевременно го питал дали той е надраскал колата му и е отровил другото му куче.

Момчето отричало, но подсъдимия го хванал през врата и го повлякъл към склона на дере, което водело към реката. По пътя обувките на детето се събули, а тръните на храстите свлекли долнището на анцуга му. Изпадналият в ярост Бел захвърлил Станислав в дерето, свалил долнището на анцуга му, увил го около врата на детето и го завързал няколко пъти. После ритнал момчето в областта на тила, захвърлил настрани найлоновата торбичка с храна и тръгнал обратно към дома си.

Привечер майката на Станислав се притеснила за сина си и тръгнала да го търси из селото, отишла и до дома на кметския наместник, който подал сигнал на телефон 112. В издирването на детето се включили и полицаи от Районните управления на полицията в Димово и Белоградчик, както и жители на селото, а впоследствие и екипи на „Гражданска защита“ и „Гранична полиция“. Разпитани били много хора, включително и британеца, който отрекъл да е виждал детето. Трупът на детето бил намерен 17 дни след престъплението.

От Специализираната прокуратура поясниха, че в хода на разследването подсъдимият Бел бил подложен на полиграфско изследване, на което се провалил. Бил проведен и следствен експеримент, по време на който подсъдимият подробно описал как е удушил детето и завел присъстващите до мястото, където бил намерен трупът. Пред съдия от Окръжен съд - Видин дал подробни обяснения, в които описал случилото се, причините за извършване на престъплението, дрехите с които е било облечено детето и мястото, на което е оставил трупа.

Подсъдимият бил признат за виновен по повдигнатото му обвинение от Окръжна прокуратура - Видин. Присъдата е потвърдена с решение на Софийски апелативен съд, а жалбата на защитата на англичанина е оставена без уважение от Върховния касационен съд като неоснователна.

Осемнадесетгодишната присъда на Дейвид Брайсън Бел е окончателна.