Някои недобросъвестни производители спестяват от ваксинацията на пилетата и с това се увеличава риска от салмонелоза. Бактериите на това опасно заболяване се заселват върху яйцата.

Ако ги съхраняваме на вратата на хладилника, патогените не умират, но и не се размножават. Само предварителното измиване на яйцата с топла вода и сапун, гарантира пълното неутрализиране на бактериите. Английски учени са стигнали до извода, че когато хладилникът се отвори за няколко минути, температурата в рафтовете на вратата се променя. Това може да провокира „съживяването“ на бактериите на салмонелоза и тяхното проникване през черупката на яйцето. Според експерти най-добрият вариант е яйцата да се съхраняват в опаковката от магазина или в отделна кутия, като се поставят на средния рафт в хладилника. Но най-важното е да ги държите далеч от други продукти, особено от тези с постоянна миризма. Порестата им черупка лесно абсорбира миризми и това води до влошаване на техните качества.

Европейски учени стигнаха до извода, че яйцата може да бъдат съхранявани извън хладилника за срок от 25 дни, ако са немити, а ако са измити - само за 12 дни. Но в първия случай температурата в помещението не трябва да надвишава 20 градуса, а относителната влажност трябва да бъде 70-85 процента. В магазините температурата е малко под 20 градуса. Британският лекар Стюарт Феримонд пише в книгата си "Науката за готвенето", че съхранението на яйца във вратата на хладилника води до влошени вкусови качества на омлета. Той припомня, че преди готвене този продукт трябва да престои на стайна температура в продължение на най-малко 30 минути.

И за финал един трик с помощта, на който ще установите дали яйцето е годно за консумация. Поставете го в съд с вода. Ако бързо потъне на дъното, значи е прясно. Но ако остане в същото положение, срокът му на годност изтича. В случай, че яйцето се задържи на повърхността на водата, не го консумирайте, защото е развалено.

Източник: Actualno.com