"За мен е огромно удоволствие в Деня на християнското семейство да поставим началото на изграждането на социален комплекс, каза по този повод заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Надявам се, когато новият дом на децата стане факт, живущите в квартала да ги подкрепят и да са едно цяло. Обществото трябва да разбере, че няма различни деца. С общи усилия ще успеем да променим нагласите, а Враца - като лидер в социалните услуги в страната - вече го прави. Вярвам, че мисията тук наистина ще бъде възможна!“.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът Калин Каменов, който пожела на живущите в ж .к. „Металург“ да подкрепят децата, които ще бъдат настанени в ЦНСТ-то.

"На днешния празник няма нищо по-смислено от това да бъдем добри и обичащи. Само след година тук ще живеят 12 деца, които също като нас имат мечти. Вярвам, че с общи усилия ще се справим с неразбирането на техните проблеми", заяви Каменов.

Церемонията продължи с водосвет за здраве и благополучие. Врачанският митрополит Григорий положи и основния камък на бъдещата сграда.

Основната цел на проекта, който е обща стойност 815 000 лв., е да бъде осигурена ефективна социална инфраструктура, предназначена за предоставяне на нов вид резидентни услуги в общността, които да заменят институционалния модел на грижата за деца. В рамките на проекта ще се извърши и реконструкция и ремонт на Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст, с капацитет - 8 места и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21-годишна възраст, с капацитет от 6 места.