Директорът на музея поясни, че има вероятност да бъде разкрита част от римска архитектура. По предварителни данни е известно, че тук е имало богато селище, за което говорят откритите вече пет на брой колективни монетни находки. “Предварително се знае, че на това място е имало римско селище от градски тип, което е било прилежаща част към укрепеното място, известно с името "Калето". Те са били едно цяло. За момента няма почти никакви данни относно архитектурата и градоустройството през римския период на тази част, която се намира в застроените площи на град Мездра“, каза Георги Ганецовски.

Според археолога това е шанс да се добият данните за римското селище от градски тип, прилежащо към "Калето“. На този етап обаче не може да се говори за име на селището, тъй като досега няма никакви писмени данни за него. Вероятността да се открият такива е изключително малка, защото районът е застроен.

Другата цел на спасителните археологически проучвания е да се добият нови данни за монетната находка, открита в корените на дървото.

Доц. д-р Нарцис Торбов обясни, че проучването на района включва и крепостта Коритенград край село Люти брод.Той отбеляза, че това е изключително интересна крепост, която е своеобразен синхрон между "Калето" в Мездра и крепостта "Градището" над Враца. Проучването на базиликата при с. Люти брод ще покаже една идентичност от гледна точка на периодизация и на сградостроителство, каквито има в Мездра и в местността „Градището”.

"Точно това прави тази крепост много интересна, защото тя ще се яви като своеобразен трети пункт на едно по-значително археологическо проучване в нашия край. Това ще даде възможност да се направят интересни сравнения между крепостта над Искъра, тази във Враца над река Лева и "Калето" в Мездра”, допълни доц. Торбов.