Кинопанорамата беше официално открита от Нели Минева, заместник-кмет „Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности“, след което инж. Дамяновски връчи плакет за „Турист на годината на община Мездра за 2021 г.” на ветеранката Виолетка Николчева. „Благодаря за наградата, сподели Николчева. Радвам се, че я получавам, радвам се, че съм я заслужила. Щастлива съм, че съм с вас, щастлива съм, че ходя с вас по планините. И си пожелавам да ходя поне още 20 години, пък тогава ще видим!“.

Програмата на тазгодишното издание на „Ехо от Банско филм фест“ включва 9 планинарски, приключенски и екстремни късометражни филми, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове от 7 държави в Хималаите, Антарктида, Доломитите, Индия, Пакистан, Патагония и други интересни места по света. Главни герои в тях са едни от най-големите имена в алпинизма, катеренето, ските, парапланеризма, колоезденето, пътешествията и откривателството на труднодостъпни точки на планетата.

Филмите, включени в Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино, бяха представени от Натали Петрова, директор на „Банско филм фест”.