Организатори на събитието, което се провежда за пети път (след 2013-а, 2014-а, 2015-а и 2020 г.), са Община Мездра и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест“.

Програмата на тазгодишното издание на кинопанорамата включва 9 филмови продукции от 7 държави, които разказват вдъхновяващи истории за едни от най-добрите алпинисти в света, приключенци и любители на екстремни спортове - парапланеризъм, ски алпинизъм, каякинг, планинско колоездене.

„Това са филми, които са уроци по мъжество, уроци за силата на човешкия дух, каза при откриването на кинопанорамата Натали Петрова, директор на „Банско филм фест”. Но така също и уроци по история, по география. Смятам, че именно познанието, което те ни дават, образователният аспект, е най-важното нещо“.

По време на официалното откриване кметът Иван Аспарухов връчи от името на Община Мездра специален плакет и грамота на прокурор Евтим Евтимов за принос в развитието на организираното туристическо движение в общината и му благодари за усилията, които полага в тази насока.

„Благодаря искрено за преценката и за решението на всички, които са направили този избор, сподели Евтимов. Приемам това като признание за всички онези хора (а те не са никак малко в нашата община), които намират в туризма не само приятелството, но и едно разтоварване от напрегнатото ни ежедневие. Благодаря ви и от тяхно име. Дано така да продължаваме и занапред!“

Първата вечер зрителите видяха кинолентите „Без ските би ми било скучно в Хималаите” (Полша, 2015 г.) на един от най-добрите височинни оператори в света Дариуш Залуски, „Да прелетиш до 8000 метра“ (Франция, 2017 г.) на парапланериста Антоан Жирар, номиниран от National Geographic за „Приключенец на годината 2017“ и „Балканско колоездачно приключение“ (Белгия, 2017 г.) на велопътешественика Жан-Юже Коре.

Тази вечер, 2 юли, кинопанорамата продължава от 21:00 часа в Археологически комплекс „Калето“ с прожекция на филмите „Манаслу“ (Австрия, 2018 г., Гералд Салмина), „Пълнолуние“ (Германия, Австрия, 2019 г., Филип Бекер, Макс Кронек, Йохен Месле, Йоханес Мюлер) и „Лунаг Ри“ (Германия, 2016 г., Йоахим Хелинген).

Дните на планинарското, приключенско и екстремно кино ще завършат утре вечер, 3 юли, с филмовите продукции „Тежестта на водата“ (САЩ, 2018 г., Майкъл Браун), „Когато планините бяха диви“ (Албания, Австрия, 2015 г., Йоханес Хофман) и „Навлизане в две вселени - епопея в Гренландия“, 2016 г., Германия, Йохен Шмол).

Входът за зрители отново е свободен.

В досегашните пет издания на кинопанорамата са показани общо 53 филма от 18 държави - Австралия, Австрия, Албания, Белгия, България, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Непал, Норвегия, Полша, САЩ, Словакия, Франция, Швейцария и ЮАР.