"По обходените маршрути бяха преброени над 1 600 представители на различни видове птици, от които 20 вида водолюбиви, сред които чапли, качулата и кафявоглава потапница, зимно бърне, малък и голям гмурец, зеленоглава патица и др. Най-многобройни се оказаха лиските и зеленоглавите патици, както и белия ангъч. Особен интерес за наблюдателите тази година представляваше присъствието на морски орел и бял ангъч, които бяха наблюдавани на язовир "Дъбника" край град Враца", каза Ирина Маринова - младши експерт в направление "Биологично разнообразие" в РИОСВ- Враца.

Спрямо данните от миналата година, сега преброяването показа, че видовият състав и числеността на птиците се увеличават.

Екип с експерти от РИОСВ - Монтана също участва в 46-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. В язовир "Огоста" екипите са наблюдавали птици в 9 точки, а по река Дунав- на 19.

"През настоящата година са преброени 1 639 броя птици от 19 вида на язовир "Огоста", докато миналата година са били 2010 броя птици от18 вида. Преброяването по поречието на река Дунав показа, че броят е 1 364 от 16 вида, докато през 2021 година, януари месец, са преброени 1 704 броя от 15 вида", съобщи Валери Първанов- главен експерт в РИОСВ- Монтана.

Най-много са преброените зеленоглави патици, бърнета, голям корморан. Забелязани са и два морски орела, защитени от закона. Топлата зима е една от причините повечето водолюбиви птици да останат да зимуват в Европа и по-малко да са във водоемите в Монтана.