Адвокат Алони и Сдружение "Благодарност' са сред инициаторите за втората номинация на БПЦ за Нобелова награда за мир в началото на 2017 г. Първата номинация бе през 2013 г. по повод 70-а годишнина от спасяването на българските евреи.

След внасяне на предложението през януари тази година чрез Петиция за подкрепа, нарочно създадена в интернет, номинацията е била подкрепена от 2500 души от цял свят, които не само са я подписали, но и са мотивирали подписа си. Благодарение на тази подкрепа номинацията за заслугите на Българската православна църква е достигнала до петото място в класацията на Нобеловия комитет от общо 318 предложения.

През октомври тази година Нобеловата награда за мир получи Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN).

"Инициативата за новата номинация за Нобелова награда за мир на БПЦ през 2018 г. ще търси широка подкрепа сред институции, личности и общественици както в България, така и сред международната общност. ова е награда за същностни човешки ценности. Награда за смелостта, толерантността и героизма на БПЦ, които могат да бъдат пример“, каза адвокат Моше Алони.

Номинацията ще бъде внесена официално в Норвежкия нобелов комитет в началото на 2018 г., като регламентът изисква това да бъде направено от един политик, от един общественик и от представител на академична общност.

Източник: dnes.dir.bg