В Игнатица всички помнят и разказват за дядо Иванчо Минов, който спомогнал за възстановяването на повечето от 17-те оброци в землището на Игнатица.

Местно предание разказва, че оброкът е „още от турско”, след чумните епидемии. Той е първият оброк на Игнатица, който продължава да се спазва и до днес. А наследниците на дядо Иванчо знаят, че преди много години оброчният знак бил изграден от другата страна на пътя, но по-късно неговият баща и още няколко боголюбиви игнатенчани го преместили на сегашното му място. За да е по-близо до Бога!

Сега запазеният оброк се намира на скалите над Черепишкия манастир, с гледка към манастира, на малка полянка, на която казват местните, че само тук по Гергьовден цъфти росен. Оброчният знак е каменен паметник с височина 1,80 м. и релефна украса, различна на всяка от четирите страни – християнски и флорални мотиви. Надписите върху две от съседните страни напомнят на потомците кога и от кого е издигнат оброка.

Да почетат оброка днес дойдоха дъщерите на Божидар и Мария - Иванка и Нели, зетьовете Румен и Васил, внуците Георги, Цветан, Божидар и най-малките клонки от голямото родословно дърво на дядо - Иванчовия род – правнуците Божидар, четиригодишната Гергана и 5-годишната Румяна, както и 1-годишният Иван.

Като неписан синовен дълг, след кончината на дълголетния балканджия, грижата за оброка и продължаването на традицията поемат неговите наследници. И като доказателство за живата памет е новоизграденият 5-метров метален кръст току - до самия оброк. Идеята за поставянето на кръста е на сина на дядо Иванчо - Божидар Минов, чиято последна мечта била до оброчното място „Сретение Господне“, над светата обител да се издигне метален кръст и да бъде осветен, за да се вижда от далеч от преминаващите през Искърското дефиле.

В негова памет група от 14 христолюбиви балканджии, с благословията игумена на манастира, сбъдват желанието бай Божидар. Така на третия ден от Рождество - 27 декември, навръх Стефановден, кръстът е издигнат. А само преди 3 дни, на 30 януари, Христовият символ освети сгушения на брега на Искъра манастир.

Един от наследниците на Божидар Минов – Румен Кръстев, сподели за MediaNews, че тази вече почти столетна традиция няма да бъде забравена и прекъсната. Всеки един от тях предава на своите деца и внуци завещаното от техните родители, за да се запази българското и пожела на всички здраве и благополучие.

По случай празника Сретение Господне водосвет за здраве на миряните отслужи йеромонах Йоаникий, ефимерий на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица. Той благослови всеки един от присъстващите, като повика при себе си първо децата, както Спасителят навремето първи е благославял най-малките.

Дядо Йоаникий каза, че винаги на този ден се чувства особено удовлетворен, защото това са си неговите хора, с които заедно почитат и „виновника” за опазването на българщината – дядо-Иванчовият син Божидар Минов.

Той допълни, че това е неговото място, където наистина със смирение и благочестие човек се среща с Бога.