Явор Хайтов заяви: "Аз видях с очите си как българските граждани се радват на своята армия. Убедих се, когато вие като министър разкрихте отново военното поделение във Враца. Виждал съм как хората от моя избирателен район бранят своята армия - това се случи, когато беше решено военното поделение да бъде закрито. Но военно формирование 54 990 има нужда от нова техника, има необходимост от модернизация. Уверен съм, че като министър на отбраната ще направите необходимото, за да може хората, служещи във Враца, да почувстват грижата на държавата".

Военният министър благодари на Хайтов за въпроса и обеща: "Така, както обещах и разкрихме поделението във Враца, така ще направя възможен и проекта за модернизация и окомплектоване на българската армия".

Повод за дискусията стана въпрос на врачанския депутат към военния министър. Хайтов попита: "С решение на Народното събрание приехме да се придобие многофункционален модулен патрулен кораб и нов тип боен самолет. Те касаят само модернизиране на военно-морските и военно въздушните сили. Господин Министър, гръбнакът на армията е пехотата. Сухопътните войски са най-многобройни и при всички положения, каквото и да се предприеме, ако не се модернизира техническото състояние им състояние, всичко останало е безполезно и безпредметно.

Затова моят въпрос към Вас е: Предвиждате ли обновление на техническите съоръжения, с които разполагат сухопътните войски в Българската армия? Ако ДА, какви са Ви плановете, в какви срокове това да се случи, съобразено ли е с възможностите на бюджета, за да не останат Вашите намерения само един лист хартия без никакви позитивни последствия за Българската армия. Надявам се сте наясно, че отговорите, които ще дадете по дати и евентуално като предвидени суми за разходи, ще останат в публичното пространство, ще се следят, а и не на последно място самите военнослужещите ще очакват техническа модернизация в най-скоро време".

Николай Ненчев отговори, че са нужни 1 200 000 000 лв. за купуването на оборудване и окомплектоване на 3 батальона. "Отчитайки икономическото състояние на страната ни, този ресурс може да бъде осигуряван в 12 години по ред с по 100 000 000 лева. По този начин през две години ще имаме по една окомплектована батальонна група, а до 2023 г. ще са готови 3 такива групи. Пълното окомплектоване ще завърши през 2028 г."

Ненчев допълни, че предстои внасянето на актуализиран проект за разход в Министерски съвет, като министърът очаква това да се случи до края на октомври.