Заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов защити хората от 7 села от община Мездра, в чиито домове електричеството спира по няколко пъти на ден. В традиционния парламентарен контрол Хайтов попита министъра на енергетиката Теменужка Петкова какво прави нейното ведомство за преодоляването на този проблем. Той допълни, че за проблема е сезиран и Министерския съвет.

"В долното течение на Искърското дефиле се намират селата: Зверино, Игнатица, Очин дол, Зли дол, Оселна, Елисейна и Люти брод, община Мездра. Изключително красиви български села с едно голямо богатство - хората. Там живеят изключителни българи - работливи, честни, отговорни. Хора, които истински обичат България и своя роден врачански край. Но! Всички граждани, живущи в изброените по-горе населени места, имат един общ голям проблем. Проблем, който аз като техен народен представител в 43-ото Народно събрание искам да разреша и то с Ваша помощ и подкрепа. Това е електричеството. Тези български граждани са малтретирани ежедневно от доставчика на ток - ЧЕЗ, чрез постоянно и няколкократно изключване на тока. Ежедневно, по 5-6 до 10 пъти на ден. Това води и до повреда в електрическите уреди за бита и нанася непреодолими щети в бедните семейства“, обяви от парламентарната трибуна депутатът от "Народен съюз”.

Министър Петкова отговори, че въпросът на Хайтов е актуален, тъй като съвсем скоро електроразпределителните дружества трябва да предоставят информация за това какви действия са предприели за есенно-зимния период. "На 12 март т. г. на ЧЕЗ е издадено предписание да отстрани проблемите в 6-месечен период, който изтича през септември. На 19 август изискахме информация за извършените подобрения и за оставащите дейности, които дружеството трябва да извърши, за да подобри предоставяното електричество. Дружеството ни информира, че към 23 август всички предписания са отстранени или ще бъдат остранени на дадения от министерството 6-месечен период (който изтича през септември)“, отговори министър Петкова. Тя допълни, че отделно от това дружеството има намерение да подмени 15 железобетонни конструкции и да прокара изцяло ново трасе в района. Министърът на енергетиката се ангажира лично да дойде във Врачанско, за да провери дали е решен проблема на хората от седемте села, намиращи се по Искърското дефиле.

Това беше четвъртият от общо 5 въпроса, които врачанският депутат Явор Хайтов зададе в рамките на парламентарния контрол, към министри от правителството.