Определянето на екологичната група се извършва по време на периодичния преглед за проверка на техническата изправност, чрез измерване на емисиите от отработените газове. Важно е хората да знаят, че екологичната група е различна от екологичната категория, определена от производителя. Стикерът ще се издава за леки и лекотоварни автомобили до 3,5 т.

Предвижда се екологичната група да се контролира визуално и с чип, който ще бъде вграден в стикера и информацията от него ще може да бъде прочитана дистанционно. Той ще бъде поставян на предното стъкло на автомобила (в средата зад огледалото за задно виждане) и ще важи до следващия технически преглед.

В него ще се съдържа пълната информация от преминатия годишен технически преглед, но тя ще бъде криптирана и за ползване само от определени служби. Камерите за скорост на КАТ ще могат да правят справка за екологичната норма по регистрационен номер.

Видимата информация е само екологичната група и регистрационния номер на автомобила. Това означава, че досегашният стикер за успешно преминат технически преглед на практика отпада.

Ограниченията ще важат за определени части и райони на големите градове в страната. Това не означава, че те ще съвпадат със сините и зелени зони. Като зоните, в които ще действат подобни ограничения, ще бъдат определяни от кметовете на населените места.

Резултатите от измерванията в пунктовете за техническа изправност ще постъпват в системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и тя ще определя дали автомобилът е изправен и в коя екологична норма е. По този начин ще бъдат прекратени фиктивните прегледи. Тоест служителите на тези пунктове няма да определят дали автомобилът е изправен, или не.